IDFA-première: Welcome to the Heavenly Earth

Judith de Leeuw, met wie we eerder Overal Spullen maakten, komt met een nieuwe documentaire: Welkom op de Hemelse Aarde (55'). 

David, Piet en hun vrienden bewonen een verlaten wereld op de grens van land en zee. Hun universum lijkt buiten de tijd te staan. Wat hen verbindt is een merkwaardige tederheid en onvooringenomenheid ook al zijn ze allemaal getekend door het leven. Met verwondering kijken ze naar de dingen om hen heen, zoekend naar hun essentie. De film werpt een blik in hun belevingswereld, waar het binnenste naar buiten wordt gekeerd. Deze mensen hebben noch masker noch pantser, ze zijn wie ze zijn in hun genadeloze eerlijkheid.

Dat is het ook wat hen tot buitenstaanders van de maatschappij heeft gemaakt. David en Piet pikken de signalen op van een over-gemediatiseerde en over-gestructureerde maatschappij zonder de ambitie te hebben er aan deel te nemen. Continu maken ze muziek, films en foto’s die ze terugluisteren, kijken en bespreken, alleen voor zichzelf. Een activiteit ontdaan van duiding, interpretatie en een externe blik op jezelf. In hun door zeewind geslagen enclave bladdert de verf van het decor van wat wij ‘normaliteit’ noemen langzaam af.

Welkom op de Hemelse Aarde  / Welcome to the Heavenly Earth gaat dinsdagavond 22 november 2016 in première op het IDFA en is ook nog te zien op de volgende data:

wo 23 16:00 Munt 12

do 24 13:15 Tuschinski 4

za 26 14:00 Ketelhuis Zaal 1