De Schuldmachine laat zien hoe problematische schulden jongeren gevangen houden. Hoe jongeren dagelijks worstelen in een bureaucratische mallemolen die de schuldindustrie met zich meebrengt.
In Nederland heeft een op de vijf jongeren problematische schulden. Soms uitzichtloze situaties.
We maken onder meer kennis met Ricky die al zeven jaar bezig is zijn leven op de rit te krijgen. Maar hoe doe je dat zonder inkomen en onderdak? Of het zal je gebeuren, een schuldvordering op je 18e, omdat je ouders toen je 12 was jouw schoolboeken niet hebben betaald.
De Schuldmachine volgt jongeren met schulden in Amsterdam-Zuidoost die zich hebben aangemeld voor de alternatieve schuldaanpak van ONSbank, een kunstenaarsinitiatief dat jongeren door middel van schuldrust en een persoonlijke benadering tools in handen geeft om zélf oplossingsgericht aan hun toekomst te werken.
Aan de hand van de schulddossiers van drie jongvolwassenen maakt de documentaire duidelijk wat het belang is van een persoonlijke aanpak en het verhaal achter de schulden. Onze gids is Willem Los, een nuchtere Rotterdammer die al zijn leven lang als manager debiteurenbeheer werkt en sinds enkele jaren vrijwilliger is bij ONSbank. Met Willem Los ontdekken we hoe de verregaande digitalisering in Nederland van mensen anonieme BSN-nummers maakt. Hoe makkelijk je gevangen raakt in een ondoorgrondelijk systeem waarmee de schuldindustrie krankzinnig veel geld verdient, maar mensen steeds verder in de problemen komen. Hoe komen we uit die schuldmachine?
De documentaire wordt uitgezonden door BNNVARA bij NPO3 op woensdag 18 september om 21.20u.
Een co-productie van Viewpoint Productions en BNNVARA met steun van CoBO en het Filmfonds.