Only Me

  • Copyright
  • Doo-wop

Ze treden nog steeds overal ter wereld op: The Platters. En vaak klinken grote hits als ‘Only You’ en ‘The Great Pretender’ nog net als vijftig jaar geleden. Dat is opmerkelijk, want van de oorspronkelijke leden van de succesvolle Amerikaanse zanggroep leeft niemand meer. Wel claimen veel zangers hun al dan niet vermeende rol. Zoals de in Den Haag woonachtige Gaynal Hodge.

Producer Buck Ram contracteerde het viertal in 1953, voegde er een meisje aan toe en schreef hun eerste hit ‘Only you’. Dat was het begin van een wereldwijd succes voor ‘The Platters’. Sinds de band halverwege de jaren zestig uiteen viel, duiken er tientallen Platters op. Voor de één biedt het een kans om te ontsnappen aan armoede, voor de ander is het de weg naar succes, geld of een muzikale carrière.

“What makes you a Platter is in here”, zegt Eddie Stovall, wijzend naar zijn hart. Al meer dan 35 jaar maakt hij deel uit van de ‘World Famous Platters’. De flamboyante Sonny Turner verving ooit Tony Williams als lead singer en is eveneens overtuigd van de legitimiteit van zijn Platterschap. En dan is er nog Gaynel Hodge, die in Den Haag worstelt met zijn Platterschap. Dit alles wekt grote ergernis bij manager Fred Balboni, die claimt het alleenrecht op de naam ‘The Platters’ te bezitten en vanuit Boston tientallen rechtszaken voert.

In Only Me (2014) gaat regisseur Ellen Blom op zoek naar de betekenis en de waarde van het Platterschap. Een mozaïek van landschappen, gezichten, stemmen en geweldige muziek toont de complexiteit van de zoektocht naar identiteit.

Only Me is een coproductie van Viewpoint Productions, Omroep West, de NTR en het Media Fonds.

Scenaro en regie: Ellen Blom.