Punselie

  • Familiebedrijf
  • Ondernemen

Punselie (2014) vertelt het verhaal van de familiebakkerij van Ron Punselie. De fabriek, verscholen tussen de woonhuizen in het centrum van Gouda, produceert zo’n 40.000 koekjes per uur. Het draait om Ron; zonder hem geen koekjes en dus geen omzet. Helaas schrijft het bedrijf rode cijfers en Ron wil meer rust. Overleeft de fabriek en de bedrijfscultuur de drastische ingrepen die nodig zijn? Lukt het om de veranderingen door te voeren?

Net zoals ieder ander bedrijf heeft ook Punselie’s koekjesfabriek te maken met tegenslagen. Dankzij een investering van Maria Middelburg, Rons vroegere buurmeisje, en haar man, overleefde de fabriek de eerste tegenslag. Maar verdere maatregelen en veranderingen zijn nodig. Er worden nieuwe eisen gesteld aan het personeel en aan de fabriek.

Het liefst zou Ron van zijn huidige fabriek een museum maken en elders een nieuwe, grote en moderne fabriek bouwen. Hij weet dat dit nu niet reëel is en met een onuitputtelijk doorzettingsvermogen gaat hij de werkzaamheden van alledag tegemoet. Ron probeert zijn personeel te motiveren, want veranderingen zijn nooit leuk, maar wel noodzakelijk.

Punselie is een coproductie van Viewpoint Productions, Omroep West & EO, met steun van het Mediafonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Regie & camera: Wilma Kuijvenhoven en Magda Augusteijn.