Life @ Lowlands

  • Muziekfestival

Hoe komt het dat 60.000 mensen op een terrein met een hek er omheen ieder op hun eigen manier een topweekend hebben?

Drie vriendinnen van 17 gaan voor het eerst naar Lowlands. Met hen betreden we het eco-systeem van een groot muziekfestival, waar iedereen zich tijdelijk anders gedraagt. Corine, Luka en Susan zoeken voor het eerst hun weg in de voor hun ogenschijnlijke chaos, maar door de gezamenlijke beleving van muziek lossen ze uiteindelijk op in de zwerm en worden ze deel van het festival. Eerst onwennig vinden ze gaandeweg hun plek tussen de anderen. Hun pad kruist die van ervaren rotten, die precies weten hoe het moet. Als hun favoriete band de zwetende crowd tot grote hoogte opzweept laait de liefde op en worden ze backstage uitgenodigd. 

In augustus 2012, op de heetste editie van Lowlands ooit, vierden ruim 55.000 mensen hun hoogtepunt van het jaar. Als migrerende gnoes, jonge springbokken, en dicht op elkaar nestelende vogeltjes, maken ze hun eigen samenleving. Uit de chaos van de massa ontstaat de harmonie van de kudde. 'Lowlanders zijn als Bonobo’s: ze lossen conflicten op met seks in plaats van agressie', aldus bioloog en vaste bezoeker Jeroen die ‘de Lowlander’ als soort observeert.

Life @ Lowlands (2013) van Lisa Boerstra (L.A. Raeven) is in vijf dagen gedraaid door vijf crews die overal bij waren. De film dompelt de kijker onder in de festivalsfeer met een meeslepende mix van beelden en muziek.

Life @ Lowlands is een coproductie van Viewpoint Productions en de VPRO, in samenwerking met het CoBO en het Nederlands Filmfonds.

Scenario en regie: Lisa Boerstra.