Goed terechtgekomen in de Schilderswijk

'Voor ons allemaal is het van belang mensen om ons heen te hebben die in je geloven en je inspireren.' 

Een quote uit de blog van een kijker die tijdens de onderwijsweek 'genoot van een interessante documentaire op NPO genaamd Goed terechtgekomen in de Schilderswijk. Lees de blog van Fatima Zohra

Een film over een mentor en zijn oude havo-klas en wat er bepalend is in het onderwijs voor je ontwikkeling. 

Waar gaat de film Goed terecht gekomen in de Schilderswijk over?

Toen Eric van ’t Zelfde (1972) aan het werk ging als docent was hij 22. De leerlingen in zijn mentorklas in de Haagse Schilderswijk waren toen 13. Eric begeleidde hen, totdat ze met een diploma het Johan de Witt College verlieten. In die jaren kon hij wachten de volgende dag weer les te geven. Nu is Eric somber over het onderwijs, de maatschappij en de politiek.

‘Ik heb in real time meegemaakt hoe het beroep van leerkracht en docent kapot werd gemaakt.’ We zoeken in de film Erics oud-leerlingen op die, zoals Eric zegt ‘van hem een docent hebben gemaakt’. We zien hoe zij nu als dertigers naar de medemens en de wereld kijken, en hoe het hen vergaat. Wat leren we van hun ervaringen voor het onderwijs van vandaag?

Goed terechtgekomen in de Schilderswijk van regisseur Reber Dosky is een van de drie films uit het documentairedrieluik Gelijke kansen in het onderwijs.

De documentaire was woensdag 4 oktober 2017 op tv bij KRO-NCRV en kun je nog zien op 2Doc.nl.